Woning ontruiming: hoeveel tijd neemt het in beslag?

woning ontruimen

Wat de aanleiding ook is – een huisuitzetting of overlijden in de familie bijvoorbeeld –, het ontruimen van een woning moet vaak in een kort tijdsbestek gebeuren. Het kan echter een flinke klus zijn, want het verkoop- of huurklaar maken van een woning bestaat uit meerdere taken: het leeghalen van de woonruimte, het opslaan/verkopen/afvoeren van spullen, de schoonmaak en de oplevering. Om dit alles goed te plannen, is het handig om te weten hoeveel tijd de ontruiming van een woning nu eigenlijk in beslag neemt. Wij geven een indicatie.

Het leeghalen van de woning

Bij een gedwongen vertrek of een overlijden van een familielid, staat je hoofd er waarschijnlijk helemaal niet naar, maar toch moet je zorgen dat er wordt opgeruimd; dat persoonlijke bezittingen en meubels – met al hun herinneringen – uit de woonruimte worden gehaald. Afhankelijk van de grootte van het huis of appartement, en het aantal spullen dat er staat, zal dit een paar uur tot een paar dagen duren. Om zo efficiënt mogelijk te werken, kun je deze 3 tips voor een vlekkeloze ontruiming gebruiken.

Een nieuwe bestemming voor de inboedel

Verhuis je naar een nieuwe woning, dan verhuist je inboedel waarschijnlijk mee, of misschien moet het tijdelijk worden opgeslagen. Wanneer de woning van een overledene wordt leeggehaald, worden bezittingen wellicht verdeeld over de nabestaanden, of verkocht of afgevoerd. Regel van tevoren zaken als inpakmaterialen en een verhuiswagen of verhuislift. Hoe ver je moet rijden, bepaalt hoe lang je bezig zult zijn, maar het wegbrengen van spullen kan wel een paar uur kosten.

woning ontruimen

De grote schoonmaak

Sommige woonruimtes zullen viezer zijn dan andere, dus het kan veel of weinig werk zijn om deze er spic en span uit te laten zien. Misschien hoef je er alleen een bezem doorheen te halen, maar het kan ook zijn dat je grondig moet schrobben. Vooral het nicotinevrij maken of verwijderen van vet- en kalkresten kan aardig wat tijd kosten. De woning dient er net zo uit te zien als voordat deze werd gekocht of gehuurd, dus eventueel moet je ook vloerbedekking weghalen, gaatjes vullen en muren witten. Zorg dus dat je gereedschappen en andere hulpmiddelen bij je hebt. Het is afhankelijk van de staat van de woning, maar ga uit van een paar uur tot een dag werk. 

De totale duur

Het ontruimen van een woonruimte kan al met al wel een week in beslag nemen. Als je dit niet ziet zitten, kun je ervoor kiezen het werk uit te besteden. Ook als je over het algemeen graag de controle houdt, geef je bij een ontruimingsdienst gewoon duidelijk aan wat jouw wensen zijn. Laat je een bedrijf de woning ontruimen, dan wordt de klus snel en efficiënt geklaard en kost het slechts een dag tot een paar dagen.