Waar kan een makelaar allemaal bij helpen?

makelaar leeuwarden

Wanneer je van plan bent om een woning te kopen of te verkopen zul je al snel te maken krijgen met een makelaar. Er zijn nog veel meer dingen die makelaars doen en waar ze je bij kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld alleen al aan advies over een nieuwe woning of hoe je je woning het beste kunt presenteren voor een grotere kans op verkoop. Makelaars zijn er overal en elke makelaar kent zijn eigen omgeving het beste. Een makelaar in Leeuwarden weet bijvoorbeeld alles van de huizen, straten en wijken daar.

Huis kopen of verkopen

We noemden het net al even. Makelaars zijn over het algemeen het meest bekend als tussenpersoon bij de verkoop of koop van een woning. Dit is ook niet zo gek, want dat is één van de belangrijkste werkzaamheden van een makelaar. Toch zijn er meer dingen die makelaars doen. Deze dingen doen ze eigenlijk allemaal ten behoeve van de koop of verkoop van een huis. Zowel eengezinswoningen, appartementen, villa’s of woonboerderijen, alles komt voorbij. 

Makelaars zijn er niet alleen voor huizen, maar ook voor andere huisvestingen, zoals bedrijfruimten. Bedrijfshallen, kantoorruimte, bouwgrond en garageboxen moeten ook gekocht, verkocht en verhuurd worden. Dit doen makelaars ook. Dit noemen we bedrijfsmakelaars.

Taxatie

Sommige makelaars doen naast de verkoop en aankoop van woningen ook aan het taxeren van woningen of bedrijfsaanbod. Dit laten mensen of bedrijven doen, zodat ze weten hoeveel hun huis of bedrijfspand waard is. Dit is voor de verzekering of eventuele verkoop (in de toekomst) handig. Ook weten ze dan of het een juiste investering is. Makelaars die taxaties uitvoeren, hebben hiervoor een speciale certificering.

Soort makelaar

Belangrijk om te weten is welk soort makelaar je nodig hebt. Zoals je weet is er een verschil tussen makelaars en bedrijfsmakelaars, maar er is ook een verschil tussen een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar. Een verkoopmakelaar is de makelaar die je inschakelt als je je woning wil verkopen. Deze helpt je dan bij alles wat je hiervoor nodig hebt. Een aankoopmakelaar schakel je in als je een huis wil kopen. Deze geeft je dan advies en beschikt over het netwerk. Zo kom je snel aan je droomhuis!