Tips bij het gebruik van een makelaar

Als je je huis wilt verkopen kun je de hulp van een makelaar inschakelen, deze bezit namelijk over heel wat ervaring in huizen verkopen. Het proces rondom het verkopen van een huis kan overweldigend zijn en dus ontneemt het je wel je zorgen maar daar zitten wel kosten aan verbonden. Je kunt echter wel onderhandelen over de kosten van de makelaar. Het is belangrijk om eerst te kijken wat je budget is aangezien elke makelaardij zijn eigen tarief mag vaststellen. Dit kan oplopen tot 2 procent van het volledige aankoopbedrag, exclusief BTW. Lees de tips in dit artikel om niet onnodig veel te betalen.

Afspraken maken over het tarief

Doordat er vrije markt is, mogen makelaars hun eigen tarief bepalen en over het algemeen wordt 1 tot 2 procent van het volledige aankoopbedrag gehanteerd. Als je je woning voor meer geld verkoopt betekent dit ook dat je meer aan je makelaar betaalt. Dit wil je het liefst voorkomen zodat je niet achteraf verrast wordt. Dus wordt het aangeraden om een vast bedrag af te spreken met de makelaar.

Houd rekening met extra kosten

Bij het verkopen van je huis kunnen er onverwachts nog extra kosten bij komen. Het is beter om hier vooraf van uit te gaan en dit in je budget mee te nemen. De makelaar kan allerlei methoden toepassen om je huis onder aandacht te brengen. Denk aan advertenties op bekende woning websites zoals Funda of professionele foto’s maken van je huis. Deze kosten worden echter vaak wel aan de verkoper doorgerekend. Je kunt beter vooraf nagaan of deze kosten inbegrepen zijn bij de makelaar en mocht dat het geval niet zijn, dan kun je hier mogelijk ook een vast bedrag voor afspreken.

Geen verkoop? Geen kosten

Op dit moment is de vraag naar woningen enorm gestegen terwijl er niet altijd genoeg aanbod is. Toch komt het voor dat een verkoop afgelast wordt. Dit kan allerlei redenen hebben zoals een potentiële koper die de financiën niet op orde krijgt. Mocht dit het geval zijn dan wil je liever niet dat de makelaar alsnog zijn bijdrage in rekening brengt. Wees slim en spreek daarom af met je makelaar dat je enkel betaalt als een verkoop plaatsvindt. Mocht dit niet lukken, dan spreek je opnieuw een vast bedrag af voor de werkzaamheden die wel uitgevoerd zijn.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*