29 januari 2022

Ontgoocheling bij huis kopen en bieden?

2 min read
Ontgoocheling na hoger bod

Huis gezien en jouw bod was niet voldoende? Wellicht was dit al de 4e woning die jij hebt bezichtigd en is de ontgoocheling groot.

Waar gaat het fout met bieden op huizen. Even een korte uitleg wat je moet weten alvorens je een bod uitbrengt.

Hoeveel kan je maximaal lenen

Maximale hypotheek is ongeveer 5,5 keer je bruto jaarinkomen echter nooit méér dan de taxatiewaarde van het aan te kopen huis. Alles wat je hoger bied dan de woningwaarde zal je met eigen geld of overwaarde moeten betalen.

Voorbeeld overbieden

Hoeveel overbieden op een huis met een vraagprijs van € 350.000,-? De vraagprijs is niet interessant. Belangrijk is dat jij de taxatiewaarde weet. Stel nu dat de taxatiewaarde € 350.000,- bedraagt en je overwaarde of spaargeld bedraagt € 75.000,-.

Wat jij maximaal hoger kan bieden dan de vraagprijs is € 75.000,-.  Dus een bod van € 425.000,-. Maar stel nu dat de woningwaarde na taxatie € 300.000,- bedraagt? Dat betekent dus dat de vraagprijs hoger is ingezet dan de woningwaarde.

Bij Taxatie € 300.000 kan je slechts een bod uitbrengen van € 375.000,-. Dat bod is dan slechts € 25.000,- hoger dan de vraagprijs. Op deze wijze moet je wel rekenen anders krijg jij een afwijzing van de bank.

Pas op! De vraagprijs van een huis op Funda heeft niets te maken met de taxatiewaarde. Waarde huis kan hoger of lager zijn.

Lexwonen inventariseert vooraf

Lexwonen gaat vooraf inventariseren zodat exact bekend is wat je kan bieden. Hypotheek berekenen met een factor van 5,5 is een hulpmiddel en is niet exact. Beter is om een rekenprogramma op internet te raadplegen, je hebt dan indicatie. Woningwaarde dient exact te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *