4 december 2021

Hoe gevelbekleding het straatbeeld bepaalt

1 min read
Mooie uitstraling woning

Er bestaat een kans dat je regelmatig gevelbekleding ziet op straat maar het niet eens opmerkt. Toch maakt het steeds vaker deel uit van het straatbeeld in Nederland. En dat is positief, want gevelbekleding biedt vele mogelijkheden. Daarom zien we dat steeds meer architecten dit gebruiken om een pand een warme, moderne of luxe uitstraling te geven. 

Houten afwerking

Gevelbekleding voor een luxe uitstraling

Wie het zwembad in Katwijk kent – of andere gevels met een dergelijke houtafwerking hebben gezien – zal beamen dat het een luxe uitstraling geeft. Daarom zie je dan ook regelmatig dit soort gevelbekleding bij zwembaden maar ook wellnessresorts en luxe hotels. Met name het donkere hout wekt de illusie dat het pand ergens op een prachtige berg in de Alpen staat en creëert daarom de associatie met rust, kalmte en stilte. 

Een mooi voorbeeld is het nieuwe zwembad in Katwijk. Hooper Architects heeft in 2018 een prachtig nieuw pand ontworpen voor het zwembad en heeft gevelbekleding gebruikt om het die unieke uitstraling te geven. Het gebruikte hout is Cape Cod hout, het materiaal waar deze architecten bekend om staan. 

Mooie afwerking

Andere materialen

Voor een ander soort uitstraling kun je kiezen voor gevelbekleding van een ander materiaal of in een andere kleur. Er bestaan ook versies van kunststof, metaal en andere materialen. Voor vrijwel iedere smaak is er iets te vinden.