Heftruck aanschaffen: Hier moet je op letten!

Het aanschaffen van een heftruck gebeurd natuurlijk niet dagelijks. Vooral wanneer je een tweedehands heftruck aan gaat schaffen zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Een tweedehands heftruck is natuurlijk wel aantrekkelijk door de lagere prijs, maar er kunnen ook bepaalde mankementen aan zitten. In deze blog helpen we je graag een eindje op weg om een goede heftruck aan te schaffen waar je nog jarenlang plezier van hebt. 

 

Vraag om een veiligheidskeuring 

Een zeer belangrijk aspect is om na te gaan of de vork heftruck voldoet aan de wettelijke regels. Deze regels voor heftrucks die gebruikt worden voor intern transport staan vastgelegd in de BMWT of VA-veiligheidskeuring. Vraag deze dus altijd op bij het kopen van een tweedehands heftruck.

 

Onderhoudsbeurten 

Een goed werkende heftruck heeft op tijd zijn onderhoudsbeurten doorlopen. Vraag daarom aan de eigenaar of je deze onderhoudsgeschiedenis in kunt zien. Zo krijg je een beter beeld van de conditie en weet je al iets beter of je een heftruck zal kopen die nog lang mee gaat. 

 

Waarvoor ga je de heftruck gebruiken

Breng van te voren goed in kaart waarvoor je de heftruck gaat gebruiken. Vervolgens kun je beter kijken naar een heftruck die geschikt is voor dit werk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aantal uur per dag dat je de heftruck zult gebruiken. Misschien is het dan handig om te overwegen om te kiezen voor een elektrische heftruck. 

 

Gewicht

Hoe hoog zijn de gewichten dat de heftruck moet kunnen dragen? Om en geschikte heftruck te vinden met een passend vermogen moet je nagaan hoeveel gewicht de heftruck zal gaan dragen. Vervolgens kun je de juiste heftruck hierop afstemmen. Wanneer je een heftruck aanschaft die niet genoeg vermogen hebt kunnen er levensgevaarlijke situaties ontstaan. 

 

CE-markering

Is de heftruck die u op het oog heeft in het bezit van een CE-markering. In Nederland en de rest van Europa is deze markering verplicht. Het geeft namelijk aan of het transportmiddel voldoet aan de gestelde regels op het gebied van milieu, veiligheid en gezondheid. 

 

Garantie 

Stem net de eigenaar een bepaalde periode van garantie af. Zo kun je de heftruck laten meedraaien in het bedrijf en mocht er iets mis zijn kan je hier altijd nog op terugkomen. Laat niets aan risico’s over! 

 

Handleiding 

Is de oude eigenaar nog in het bezit van een bedieningshandleiding van de heftruck? Zorg er altijd voor dat deze erbij zit zodat jij je goed kunt inlezen voordat je aan het werk gaat met de heftruck om gevaarlijke situaties te voorkomen. Mocht een dergelijke handleiding niet meer aanwezig zijn zorg er dan voor dat je deze online nog kan downloaden of laat de oude eigenaar contact opnemen met de producent.