29 januari 2022

Graszoden kopen en aanleggen

3 min read
topkunstgras

Graszoden kopen is iets waar veel dingen bij komen kijken. Zo moet je in eerste instantie bepalen welke soort graszoden het meest geschikt is voor jouw tuin. Graszoden zijn prima zelf te leggen, maar het is wel belangrijk te weten waar je mee bezig bent. Zo zit het meeste van de tijd in het voorbereiden van de grond waarop je de grasmatten wil leggen. Het is een tijdrovende klus, dus onderschat het niet. Ook is het fijn om het samen met iemand te doen, zodat je weet dat je geen fouten maakt en als er fouten worden gemaakt deze makkelijk te herstellen zijn. 

Voorbereiding aanleg graszoden

Het aanleggen van graszoden is prima zelf te doen. Wel is het belangrijk dat je een paar dingen weet voordat graszoden kopen gaat. Zo is het zeer relevant dat je de graszoden legt op dezelfde dag als dat de graszoden worden geleverd. Het leggen van graszoden kost best wat tijd. Plan hiervoor dan ook een hele dag in, zodat je niet hoeft te haasten en alles met precisie kan doen. Ter voorbereiding is het van belang dat de grond waarop je de graszoden wil leggen onkruidvrij is. Wanneer je zit te denken om een beregeningsinstallatie te plaatsen, is dit het beste om te doen voordat je de graszoden gaat leggen. Een beregeningsinstallatie is erg voordelig in de onderhoud van je gazon. 

Aanleg graszoden 

Wanneer het dan eindelijk tijd is om de graszoden kopen en te leggen, moet de grond omgespit zijn. Nadat de grond is omgespit, moet u het weer verdichten door met je eigen gewicht kleine stapjes te zetten over de gehele grond. Vervolgens ga je de tuin egaliseren met een gazonroller of lange lat. Hierdoor ontstaan er geen gemene kuilen waar je in kunt struikelen. Als je zeker weet dat de gehele grond egaal is en geen zachte plekken bevat kan je de graszoden tevoorschijn halen. Deze leg je aan door de matten neer te leggen en deze uit te rollen. Leg de rollen zo dicht mogelijk tegen elkaar aan, zodat je geen lege stroken tussen de matten ziet. Vervolgens stamp je de matten goed vast of rol je de matten met een roller vast, zodat de graszoden goed contact maken met de grond en kunnen gaan hechten. 

Verschillende graszoden kopen

Bij graszoden kopen, heb je de keuze uit drie verschillende soorten grasmatten. Deze graszoden hebben allemaal hun eigen kenmerken die het uiterst geschikt maken voor verschillende situaties. Als eerst kun je kiezen voor het Fijne Speelgazon. Deze is uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen die veel buiten spelen. Het gras is dus ervoor gemaakt dat er veel op gelopen en gespeeld kan worden. Zo kan je lekker buiten op het gras picknicken terwijl de kinderen aan het spelen zijn. Daarnaast is er ook het schaduwgazon. Perfect voor tuinen waar veel schaduw valt. Deze grasmatten kunnen ook in de zon worden geplaatst. Als laatste kun je kiezen voor het Premium Gazon. Deze is kwalitatief het beste van de drie. Zo kan deze beter tegen ongedierte en ziektes, maar ook tegen droogte in de zomer. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *