Een liefde voor tuinieren

Als je van natuur houdt, van bloemen, planten en bomen dan droom je waarschijnlijk al vanaf jong leeftijd van een mooie grote tuin droomt. Maar bij een tuin komt natuurlijk ook veel onderhoud en zorg kijken. Het is momenteel nog winter maar de lente staat voor de deur. Voor velen van ons met een tuin betekent dat, dat het weer tijd is om naar buiten te kijken en te schrikken van hoe de tuin erbij ligt. Wanneer het weer, weer beter wordt kunnen we naar buiten om de tuin op orde te brengen. In dit artikel bespreek ik hoe je deze zomer een prachtige bloeiende tuin creëert.

Ruim op

Het eerste wat moet gebeuren is het opruimen van alle bladeren, dode planten, mos etc. Neem de tijd om de tuin eerst ‘schoon te maken’ als het ware. Op deze manier komt er ook weer ruimte voor nieuwe bloemen en planten. Als je een boom of meerdere bomen in de tuin hebt is het een goed idee om hier wat takken af te snoeien nog voordat ze weer groen worden. Dit scheelt een hoop namelijk. Laat het gras nog even voor wat het is. Grasmaaien is geen fijne klus en je kunt dat het beste doen wanneer de lente weer echt begonnen is.

Plant nieuwe dingen

Dit is het moment om naar je tuin te kijken en te experimenteren met nieuwe dingen. Je kunt een aantal nieuwe bloemen en planten plaatsen die in de zomer in de bloei zullen staan. Maar je kunt ook de tuin structureel verbouwen door bijvoorbeeld nieuwe structuren te plaatsen. Dit kan zo groot zijn als een tuinhuisje of zo klein als een plantenklimrek. Zelf heb ik gewerkt aan het bouwen van een vijver de vorige zomer.

Tuinen en kinderen

Als je in een mooi huis woont met een grote tuin dan is er een goede kans dat je ook kinderen hebt. Mensen die een liefde hebben voor tuinieren weten hoe funest kinderen kunnen zijn voor je tuin. Zeker als er wat af en aan gevoetbald wordt. Een goede manier om je tuin mooie te houden en toch de kinderen de vrijheid te geven in de tuin te spelen is door afspraken te maken over waar wel en waar niet. Zelf hebben we een gedeelte van de tuin met een trampoline en een basketbal hoep en dat is waar de kinderen spelen. En ik zorg ervoor dat ze niet in de bloemen springen.