De werking van zoldervloerisolatie

Met energieprijzen die jaarlijks duurder lijken te worden is het misschien een goed idee is te kijken om uw huis te isoleren. Het isoleren van een woning kan op verschillende manieren gedaan worden. Denk dan aan vormen als spouwmuurisolatie, vloerisolatie of dakisolatie. Al deze vormen van isolatie hebben hun eigen voor- en nadelen. Zo is bodem- of vloerisolatie uitermate effectief wanneer u een vochtprobleem in uw woning heeft. In deze blog zal er gekeken worden naar de werking, plaatsing en kosten van zoldervloerisolatie. 

Wat is zoldervloerisolatie precies? 

Warme lucht is lichter dan koude lucht waardoor warme lucht omhoog gaat en via het dak een weg naar buiten zoekt. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 30% via het dak ontsnapt. Om via het dak te ontsnappen dient het wel eerst langs de zolderverdieping te gaan. Zolderisolatie kan op twee manieren geplaatst worden. 

De eerste manier is het plaatsen van isolatiemateriaal tussen het slaapkamerplafond en de zoldervloer. In deze tussenruimte wordt er dan glaswol gespoten. Zo ontstaat er een dikke isolatielaag die voorkomt dat warmte kan optrekken. 

De tweede manier is het plaatsen van isolatiemateriaal op de bovenzijde van de zoldervloer. Deze isolatieplaten zijn enkele centimeters dik waardoor uw zoldervloer iets hoger komt te liggen. 

Wat zijn de kosten van zoldervloerisolatie? 

Net als bij andere vormen van woningisolatie is de prijs afhankelijk van verschillende factoren. Bij zoldervloerisolatie zijn dat het aantal vierkante meters en de dikte van de isolatielaag. Dus hoe meer materiaal men nodig heeft, des te hoger de kosten zullen zijn. Woont u in een tussenwoning met een zolderoppervlakte van 35 vierkante meter moet u denken aan een prijs van +- €900,-. Voor een vrijstaande woning met een zoldervloer oppervlakte van 70 vierkante meter moet u denken aan een prijs van +- €1900,- . 

De voordelen van zoldervloerisolatie

Het grootste voordeel van zoldervloerisolatie is natuurlijk een lagere energierekening. Sinds er minder energie verloren gaat, hoeft u minder bij te stoken. Een bijkomend voordeel hiervan is dat u minder CO2 uitstoot, iets wat goed is voor het milieu. Daarnaast is het ook een relatief goedkope manier van woningisolatie, het is namelijk goedkoper dan dakisolatie.