Beton als grondstof

wapeningskorven

Wanneer je op zoek bent naar beton en betongaas, kun je terecht op de website van Betonstaal. Betonijzer kan als grondstof voor een kunstwerk gebruikt worden, of voor een goed onderhoudend bouwproject. Door de grove look van het materiaal zijn er talloze manieren om naar dit product te kijken. Beton heeft een algemene eigenschap om drukspanning goed aan te kunnen, maar helaas is het niet goed in staat om trekspanning op te vangen. Om deze trekspanning goed te verwerken, wordt er betonstaal, en -gaas toegepast in het beton. De aanhechting van staal aan het beton is goed, dit komt door de chemische samenstelling. Door de mechanische eigenschappen en de kwaliteit van de montage krijg je een effectief en duurzaam gebruik van materialen. Wanneer er een handig constructief onderwerp is, kun je bepalen hoeveel materiaal er gebruikt kan worden, zo kun je kijken naar de snelheid van de montage op de prefabricage of bouwplaats.

Letternetten

Geschiedenis van het beton

Er was een Franse tuinier rond 1845 en zijn naam was Labot. Hij maakte bloembakken van cement en ijzerdraad. Dit cementijzer was de naam van de uitvinding. Lang voor Labot waren de voordelen van beton al bekend, maar wist men nog niet hoe handig de wapening kon zijn. De Grieken, de Romeinen en de Egyptenaren gebruikten beton in aquaducten en bruggen. Bij bijvoorbeeld de bouw van het Colosseum werd er ook ruimschoots beton gebruikt. Dit was een combinatie van kalk en tras. Tras zijn fijngemalen vulkanische turfstenen. Dit werd een bindmiddel voor beton. Een lange tijd vergat men deze handige grondstoffen, maar in 1824 kwam met de uitvinding van cement, beton weer terug in het bouwproces. Een andere bloemist, Monier, experimenteerde rond deze tijd verder met cementijzer. Hij kocht een octrooi onder de naam gewapend beton. In 1868 vroeg hij dit aan voor zijn uitvinding. Hij paste dit met name toe in buizen en waterbekkens. Rond 1876 werd de eerste gewapende betonbrug gebouwd in de wereld. Dit gebeurde bij een landgoed in Chazelet, Frankrijk. Niet veel later, in 1880 kochten twee broers dit octrooi over en startten ze een cementijzerfabriek in Gent. Zo kwam het langzaamaan ook naar Nederland. Tijdens een Zeeuwsche Nijverheidstentoonstelling, in Middelburg, werden er dakplaten, een betonnen roeiboot en waterputten getoond. Kort na deze tentoonstelling kwam er in 1890 de oprichting van de Amsterdamsche Fabriek van Cement-ijzerwerken. De eerste grote brug van gewapend beton in Nederland is de Schollenbrug te Amsterdam. Deze werd in 1900 gebouwd door de Amsterdamsche Fabriek. Sinds de beginjaren van de vorige eeuw is beton een onmisbaar materiaal geworden voor vrijwel elk bouwproject.

Voeg bouwstaalmatten

Betonijzer kopen?

Wanneer je beton wil van de hoogste kwaliteit kun je naar de website van betonstaal. Het is een grote leverancier in Nederland en België en heeft een missie: beton voorzien van de slimste en hoogste kwaliteit van staal. Dit doen het bedrijf onder andere door betonstaal altijd op maat te maken – daarmee is maatwerk altijd een standaard begrip en leent het zich voor een vertrouwd bedrijf met een sterke klantenbinding.