Afkoelen na infraroodsauna, moet dat?

Na een bezoek aan de Finse sauna is het gebruikelijk een emmer koud water over je heen te trekken of in een koud bad te stappen. Maar hoe zit dat als je een infrarood sauna bezoekt? Is extreem afkoelen dan verantwoord? Of kun je dat beter op een geleidelijke manier doen?

Wat is een infraroodsauna

Een infraroodsauna is een sauna met stralingswarmte. Dit maakt dat de ruimte waar je in zit niet super warm wordt. In een Finse sauna – de meest bekende sauna – komt de warmte van een vuurtje of een elektrische kachel. Die warmte maakt dat je enorm gaat zweten. In een infraroodsauna word je geleidelijk opgewarmd, maar ga je niet per se zweten. Vergelijk het met de stralingswarmte van de zon. Door deze gelijkmatige warmte voel je een pure weldaad voor je spieren en gewrichten. Daarnaast is het een stimulans voor je bloedsomloop.

Op je gemak

Omdat je in een infraroodsauna veel minder warm wordt, is het verstandiger om langzaam af te koelen. Dus geen plons in een ijskoud bad, maar op een rustige manier relaxen buiten de sauna. Afkoelen is evengoed een must. Het is alleen verstandig om het verantwoord te doen. De warmte moet er dus wel uit. Dit kun je doen door te beginnen met het koelen van je voeten. Met de koude douche ga je langzaam naar boven. Neem gerust een kwartier de tijd. Een waterverstuiver is nog beter, maar die heeft niet iedereen in huis. Neem in geen geval een koude stortdouche!

Geleidelijk afkoelen

Afkoelen door naar buiten te gaan, is niet altijd verstandig. Dit omdat je lichaam na een kwartier in de infraroodsauna maar liefst anderhalve graad warmer geworden is. Ga je de koude buitenlucht in, dan krijgt je lichaam een klap. Meestal ligt de buitentemperatuur namelijk ver beneden jouw lichaamstemperatuur. Normaal gesproken geen probleem, maar als je lijf flink opgewarmd is, is dat niet zo’n goed idee. Infraroodsauna’s zorgen dus voor een geleidelijke manier van opwarmen. Zorg daarom ook voor geleidelijke afkoeling. 

Relaxed persoon

Elke dag in de infraroodsauna gevolgd door een kwartier rustpauze en afkoelen op de juiste manier maakt je een relaxed persoon. Na het afkoelen kun je een voetenbadje nemen om weer op te warmen. Je kunt ervoor kiezen om daarna nog een keer af te koelen. Dit maakt dat je lichaam weerstand opbouwt. Een infraroodsauna is zeer weldadig voor je lijf. Goed afkoelen is dat ook. Met de juiste combinatie kun je er weer flink tegenaan. 

Bron: www.bastu.nl